Vi startade föreningen i augusti/september 2016. Vårt säte är i Grisslehamn. Vi är en registrerad organisation.
Vårt organisationsnummer är 802504-0794. Bankgirot för medlemsavgifter och donationer är 615-0320. Vi skapar också en ny hemsida för föreningen, www.moshimamba.com.
Vi hjälper just nu Moshi Mamba att komma igång med biodling i 9 byar på Kilimanjaros sluttning. De behöver 140 bikupor för att få ett överskott av sin honungs-försäljning. Överskottet skall i första hand gå till nya bikupor. Målet är 700 st. När dessa bikupor är på plats kommer överskottet att gå till upprustning av skolor, skoltoaletter, vattenförsörjningssystem och en något bättre levnadsstandard för många familjer. Projektet är igång.Vi har just nu samlat in de 140 bikuporna. Självklart distribuerar vi fler om du vill vara med och påverka projektet. Varje bikupa kostar 700 Skr.
Projektet leds av 6 bybor som fått specialutbildning i biodling. De hjälper sina grannar att få igång sina kupor och utveckla processen. 9 byar har skaffat sig kunskap om biodling och startat projektet. Bikupor, utrustning och utbildning inhandlas loklat.
Vi samlar in pengar och levererar dem i omgångar. Vi vill veta att pengarna används till det de är avsedda för.
Vi besöker Biodlarprojektet varje år under flera månader. Vi har knutit vänskapsband med såväl, bybor, som tillverkare av bikupor och utbildare. Det är en mycket seriös verksamhet som utvecklas kontinuerligt.
Det bor 20 000 invånare i Mamba. 2/3 är barn. De flesta är bönder med ett litet jordbruk, någon ko och några getter. De odlar bananer, kaffe, avokado och grönsaker mest för självhushåll. Människorna är fattiga men de svälter inte. De har en glöd och ett engagemang i detta biodlarprojekt som lyser lång väg.Vi vill hjälpa till att lyfta levnadsstandarden för människorna i dessa 9 byar.Som ett led i utvecklingen har man också planterat kompletterande växtlighet så som bl. a avokado. Klimatet passar mycket väl för avokado. Man får stora skördar och man har redan en exportkanal till Europa. Det finns också ett stort fokus på miljön. I stället för att laga mat över öppen eld installerar allt fler små biogasanläggningar på sina gårdar. Detta gör att skogen inte skövlas på träd. Projektet återplanterar också träd.
För oss stod det klart från allra första början att detta är ett konkret projekt som går att följa. Det går att kontrollera utvecklingen och de pengar vi betalar till bikuporna vet vi går till bikupor. De hamnar inte i fel fickor på vägen. Jag åker själv dit regelbundet och besöker projektet och bor några veckor i någon av byarna. Nästa resa är planerad till november 2018
En bikupa = 700 Skr. Varje givare får sitt namn målat på "sin" bikupa. Det är ytterligare ett kvitto på att pengarna hamnar rätt.Det finns också möjlighet för dig som är intresserad av att själv besöka Moshi Mamba, projektet och andra intressanta platser i Tanzania.
Tanzania är ett av de fattigaste länderna i Afrika. Många familjer tar hand om några av de 4 miljoner föräldralösa barn som finns här. En del barn bor på barnhem och en del förblir gatubarn. Vi kan inte hjälpa alla men vi kan hjälpa några. Därför har vi valt att stötta detta samhälle, se till att barnen får en grundutbildning och att de håller sig friska genom att rusta upp skolornas toaletter och hygienutrymmen.
Allt kommer att handla om hjälp till självhjälp.
UTBILDNING ÄR NYCKELN TILL UTVECKLING OCH VÄGEN UT UR FATTIGDOM!
Kerstin Kiltoft
www.moshimamaba.com
Copyright @ All Rights Reserved Atelje-K / kerstin@atelje-k.se / 070-5417924